Ahad, 19 Oktober 2014

Ahli Gerakan buat kenyataan rasis boleh dipecat

Ahli dan pemimpin parti Gerakan yang mengeluarkan kenyataan berunsur perkauman akan dikenakan hukuman berat termasuk dipecat, kata Presidennya Datuk Mah Siew Keong. "Jika sesiapa di Gerakan mengeluarkan kenyataan rasis (perkauman), kita akan ambil tindakan termasuk pecat," katanya semasa menyampaikan ucapan dasar presiden pada Persidangan Perwakilan Nasional Gerakan ke-43 di sini, hari ini. Siew Keong juga mencadangkan parti-parti komponen Barisan Nasional untuk mengambil tindakan serupa bagi memelihara dan mengukuhkan perpaduan rakyat negara ini. Beliau berkata, tindakan tegas itu perlu memandangkan semakin ramai ahli dan pemimpin politik menyentuh isu perkauman atau ekstremisme keterlaluan sehingga menyinggung perasaan sesetengah pihak. Kenyataan berbaur perkauman yang keterlaluan juga menyebabkan beliau berhenti melayari internet sebelum tidur sejak tujuh bulan lalu, sedangkan ia merupakan rutin hariannya sebelum ini. "Saya berhenti daripada melayari internet kerana saya tidak dapat tidur selepas itu. Ia bukan kerana komen negatif atau serangan peribadi ke atas saya kerana sebagai pemimpin sebuah parti politik, saya sudah biasa dengan keadaan itu. "Namun ia disebabkan apabila saya baca blog atau Facebook, komen yang dibuat generasi muda amat rasis dan ini generasi masa depan kita," katanya sambil menambah jalan penyelesaian terbaik adalah menghentikan keadaan tidak sihat ini. - Bernama

Saya tidak akan layan politik jahat- Dyana Sofya

"Saya berasa marah tetapi saya tidak akan layan politik jahat macam ini," demikian kata bekas calon PRK Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud kepada Sinar Online, hari ini. Dyana Sofya menegaskan serangan peribadi ke atasnya kali ini adalah kerana beliau seorang wanita yang mudah dibuli seperti mana tuduhan ke atas beliau berpakaian bikini untuk ke parti ketika kempen pilihan raya lalu. "Hal ini menjijikkan bagaimana mereka tetap menggunakan politik longkang terhadap pembangkang. "Sebagai seorang wanita, saya sasaran yang mudah. Sebab saya wanita, saya dilihat sebagai mudah dibuli. Saya marah, tetapi saya tak nak layan politik jahat macam ini," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS), hari ini. Beliau berkata demikian mengulas penyebaran gambar miripnya dan juga Ahli Parlimen Bukit Bendara, Zairil Khir Johari menjadi viral tersebar melalui media sosial WhatsApp dan blog tempatan sejak pagi tadi. Gambar intim sebanyak sembilan keping itu dalam posisi berpelukan dengan berpakaian secara formal dan santai di beberapa lokasi termasuk kereta dan kawasan umum. Sementara itu,Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari tidak menolak kemungkinan mengambil tindakan mahkamah terhadap pihak yang menyebarkan gambar intim mirip wajahnya dan calon PRK Telok Intan, Dyana Sofya Mohd Daud yang kini menjadi viral dalam media sosial sejak awal pagi ini. Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP juga menafikan sekeras-kerasnya sebagai pelaku dalam gambar itu sambil menyifatkannya sebagai fitnah untuk menjatuhkan kariernya sebagai pemimpin Melayu dalam DAP. "Saya tak nak komen sangat isu bebal macam ini, cuma hendak cakap politik longkang di Malaysia semakin teruk. "Bukan kali pertama difitnah atau menjadi mangsa, sudah tiada isu lain hendak main," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Sinar Online, hari ini. Awal pagi tadi, gambar dua mereka menjadi viral apabila ia mula tersebar melalui media sosial WhatsApp dan blog tempatan. Gambar intim sebanyak sembilan keping itu menunjukkan aksi intim didakwa menyerupai Zairil dan Dyana dalam posisi berpelukan sama ada berpakaian secara formal mahupun tidak formal di beberapa lokasi termasuk kereta dan kawasan umum. Salah satu blog yang menyebarkan gambar intim itu bagaimanapun mahu dua pemimpin Melayu DAP tersebut tampil menafikan perkara tersebut.

Angkasa sasar 10 koperasi sekolah dapat perolehan RM1 juta mulai tahun depan

Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) menyasarkan 10 koperasi sekolah menengah masing-masing dapat menyumbang perolehan RM1 juta pada tahun depan. Presidennya Datuk Abdul Fattah Abdullah berkata koperasi sekolah itu yang berada di Kelantan, Melaka dan Negeri Sembilan kini menjana keuntungan sehingga RM750,000 setahun dalam perniagaan barangan keperluan sekolah terutama alat tulis. Dengan pendapatan sebanyak itu, katanya koperasi sekolah itu mempunyai potensi untuk menjana lebih banyak keuntungan menerusi perniagaan atau menyediakan perkhidmatan lain. "Sehingga kini, kira-kira 2 juta anggota koperasi sekolah berbelanja sekurang-kurangnya RM300 untuk pembelian peralatan sekolah setiap kali musim sekolah bermula. "Jika koperasi membekalkan pakaian sekolah, membuat perkhidmatan pembersihan di kawasan sekolah atau membekalkan barangan kepada kantin sekolah, ia pasti mengaut keuntungan berlipat kali ganda," katanya kepada pemberita selepas menutup Seminar Transformasi Koperasi Sekolah di sini, Ahad. Sehubungan itu, Abdul Fattah berkata pengurusan koperasi sekolah lain perlu melakukan lonjakan dengan memberikan komitmen serius bagi memajukan koperasi masing-masing untuk menyumbang kepada pembangunan negara. "Perniagaan koperasi sekolah juga mampu mengurangkan kos sara hidup rakyat kerana mereka boleh menjual brangan dengan harga lebih murah kerana stok dibeli dengan harga pukal berbanding membeli di luar yang dijual mengikut harga pasaran," katanya.

NGO diingatkan bijak mengurus peruntukan untuk golongan sasar-PM Najib

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perlu memastikan peruntukan yang diteimanya daripada kerajaan digunakan secara maksimum untuk melaksanakan projek bagi membantu golongan sasar, kata Datuk Seri Najib Tun Razak. Perdana Menteri berkata langkah itu boleh menjamin lebih ramai rakyat Malaysia mendapat manfaat daripada dana yang kerajaan kepada NGO. "NGO yang berkesan bukan diukur daripada jumlah aktiviti yang laksanakan tetapi laporan yang disampaikan atau hasil yang dicapai. Apa sahaja peruntukan yang diberikan kerajaan, NGO perlu menggunakannya dengan cara yang terbaik. "NGO yang berkesan beri tumpuan kepada hasil bukan output. Bukan bilangan aktiviti yang dilakukan tetapi hasil yang dicapai," kata beliau pada majlis ulang tahun kelima penubuhan Yayasan myNADI di sini, Ahad. Terdahulu, Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan myNADI Tan Sri Dr Jeyaindran Sinnadurai ketika membentangkan pencapaian lima tahun yayasan itu, berkata hanya enam peratus daripada dana kerajaan digunakannya untuk pentadbiran. Sebanyak 94 peratus lagi digunakan untuk pelaksanaan pelbagai projek bagi membantu kumpulan sasar seperti membaiki sekolah, kuil dan krematorium, katanya. Najib menyifatkan myNADI sebagai NGO paling berjaya berdasarkan laporan yang dibentangkan Jeyaindran. "Kalau semua NGO amal kaedah seperti ini (enam peratus dana untuk pentadbiran dan 94 peratus lagi untuk projek), maka peruntukan diluluskan kerajaan sudah tentu boleh beri manfaat kepada begitu ramai kumpulan sasar dan rakyat Malaysia," katanya. Dalam tempoh lima tahun lepas, kerajaan meluluskan peruntukan berjumlah RM6 juta kepada Yayasan myNADI dengan lebih 300,000 orang dan 250 NGO mendapat manfaat daripada dana itu melalui 555 projek yang dilaksanakan.