Isnin, 4 Februari 2013

PM TERIMA KUNJUNGAN HORMAT TPM KYRGYZSTAN

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkesempatan bertemu dengan Timbalan Perdana Menteri Kyrgyzstan, Djoomart Otorbaev yang mengadakan kunjungan hormat di Seri Perdana Rabu lalu. Kunjungan hormat itu adalah sebahagian daripada rangka lawatan kerja beliau selama empat hari ke negara ini. Dalam pertemuan itu, Djoomart yang bertanggungjawab dalam bidang ekonomi dan kewangan menyatakan minat Kyrgyzstan dalam meneroka kerjasama dalam bidang pelaburan dengan Malaysia. 'Saya harap pertemuan ini akan merapatkan lagi hubungan Malaysia dan Kyrgyzstan, sekali gus dapat memberi manfaat kepada kedua-dua negara". kata PM dalam email yang dihantarkan kepada rakan rakan media hari ini.

UGUTAN PUAK PENENTANG LYNAS TIDAK BOLEH DIPANDANG RINGAN

Ugutan kumpulan aktivis alam sekitar Himpunan Hijau untuk membakar loji nadir bumi Lynas Corps jika kerajaan baru yang dipilih gagal untuk menutupnya selepas Pilihan Raya 2013,tidak harus di pandang ringan. Sikap ganas yang ditunjukkan itu adalah satu yang keterlaluan dan melampaui batasan dan tata susila rakyat negara ini dan pihak berkuasa tidak haru melihatnya sebagai ugutan poltik sebaliknya sebagai satu ugutan jenayah. Pengerusinya Wong Tack harus bertanggjawab dengan ugutan tersebut dan jangan melempar batu sembunyi tangan dan mendapat perlindungan politik dari parti parti yang mendalangi aktiviti mereka selama ini.
Wong memberitahu The Malaysian Insider kumpulan anti-Lynas akan membakar loji pemprosesan tersebut dengan rasa “marah dan kecewa” jika kerajaan pemerintah Barisan Nasional (BN) masih kekal berkuasa. Beliau berkata amaran tersebut juga terpakai jika Pakatan Rakyat (PR) berjaya memperoleh kuasa tetapi gagal untuk memenuhi janji mereka untuk menutup loji Lynas tersebut. “Jika Pakatan ditampuk kuasa dan masih enggan untuk menutup kilang, mereka (rakyat) akan menjadi lebih kecewa dan marah ... Pegangan kami adalah kami akan merancang satu lagi pemberontakan, menjatuhkan Pakatan Rakyat dan membakar kilang,” katanya. Beliau menyatakan Himpunan Hijau kini memberi sokongan kepada pembangkang kerana janji mereka untuk menutup operasi Lynas dan perlombongan emas Bukit Koman yang melibatkan penggunaan sianida. Tindakan keterlaluan kumpulan yang menentang projek loji nadir bumi Lynas ini tidak lagi harus di lihat sebagai agenda politik walaupun yang mendokong perjuangan mereka adalah kalangan pemimpin dan parti politik pembangkang. Malahan kalangan pemimpin parti politik juga harus dipertanggjawabkan sekiranya wujudnya tanda tanda yang boleh mencetuskan keadaan tegang dan menudaratkan rakyat dan negara.

APA MOTIF TIAN CHUA FITNAH PEMIMPIN PAS

Terkenal dengan seorang pemimpin yang suka menyebarkan berita palsu seperti gambar Perdana Menteri YAB Datuk Seri Najib Tun Razak dengan wanita Mongolia sebelum ini, yang akhirnya mengaku senjaga mencipta gambar tersebut dan kali ini sekali lagi Ahli Parlimen Batu, dari PKR, Tian Chua cuba menyebarkan berita palsu kononnya Ahli Parlimen PAS, Datuk Taib Azamudin telah kembali ke rahmatullah. Tak pasti dengan sengaja atau tidak dan apa motifnya, Tian Chua dalam twitternya menyebarkan berita ahli Parlimen Baling itu yang yang sedang dalam rawatan di sebuah hospital di Pulau Pinang. Ustaz Taib Azamuddin adalah antara Ahli Parlimen Pas yang cukup lantang menentang penggunaan kalimah Allah oleh pihak gereja, tentangan taib azamuddin bukan setakat di atas pentas ceramah, malah dia juga lantang menentang perkara itu di dalam dewan parlimen... Apa motif berita itu di sebarkan, hanya tian chua sahaja yang tahu dan ahli pas patut meminta tian chua meminta maaf atas penyebaran berita palsu itu. Bagaimanapun sehingga hari ini,kalangan pemimpin PAS masih mendiam diri mengenai berita palsu yang disebarkan oleh Tian Chua melalui twitternya.Sumber; DARUL EHSAN TODAY.