Ahad, 27 Januari 2013

Malaysia Terus Berdiri Teguh Bersama Perjuangan Rakyat Palestin

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan bahawa rakyat di negara ini akan terus bersama-sama rakyat Palestin dalam perjuangan mereka untuk mengembalikan keamanan dan hak asasi rakyat di negara tersebut yang telah dicabul oleh Israel sejak sekian lama. Menurut Najib, isu penindasan rakyat di Palestin bukanlah hanya isu umat Islam semata-mata, tetapi merupakan isu kemanusiaan yang perlu diambil berat oleh semua pihak tanpa mengira agama dan bangsa. “Saya ambil keputusan untuk pergi ke Gaza kerana saya tahu, isu rakyat Palestin ini amat dekat dengan rakyat di Malaysia. Selama ini kita sudah menghulurkan pelbagai bantuan derma dan sebagainya, namun kita belum lagi pergi ke sana atas nama kerajaan Malaysia,atas nama rakyat Malaysia, atas nama Barisan Nasional (BN). “Maka saya mengambil keputusan untuk ke sana kerana selain daripada saya mahu menyampaikan pendirian rakyat Malaysia kepada mereka, disamping saya sendiri mahu melihat bagaimana keadaan di bumi Gaza Palestin dengan mata sendiri,” tegasnya di hadapan lebih 10,000 rakyat yang berhimpun menyambut kepulangan beliau di Kompleks Bunga Raya KLIA hari ini. Menurut Najib, pengalaman selama berada di Gaza biarpun hanya dibenarkan melawat selama enam jam, namun beliau dapat menyelami perasaan dan harapan rakyat Palestin yang sedang menderita akibat konflik peperangan dengan Israel. “Selama enam jam itu, saya bersama Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh membawa saya melawat bertemu dengan rakyat Palestin. Saya telah melihat gambar kanak-kanak yang mati dalam keadaan menyayat hati. Paling menyedihkan mereka telah diserang akhir tahun sudah secara bertubi-tubi dengan senjata yang begitu canggih yang menyebabkan kerosakan dan kematian yang begitu dahsyat sekali. “Isteri saya telah melawat hospital yang menempatkan ramai kanak-kanak tidak berdosa menderita sakit leukimia akibat kesan uranium kesan dari serangan Israel. Saya juga melihat bagaimana melihat rumah-rumah, bangunan dan masjid yang hancur dan ranap akibat diserang oleh Israel,” tegas beliau. Tambahnya lagi, apa yang kerajaan dan rakyat di negara ini tekankan ialah rakyat Palestin mesti mendapatkan hak asasi mereka, kedaulatan dan keselamatan yang terjamin dan rakyat Palestin tidak akan keseorangan dalam perjuangan mereka untuk hak mereka. Jelasnya, isu Palestin bukan saja isu umat Islam saja, tetapi ia adalah isu hak asasi kemanusiaan yang tidak mengira agama dan bangsa. Sebab itu hari ini, beliau dapat melihat bukan sahaja orang Islam, tetapi rakan-rakan bukan Islam turut berhimpun menyatakan sokongan kepada rakyat Palestin.
“Ini kelebihan rakyat Malaysia. Kita berjuang atas prinsip. Kita berjuang untuk mencapai sesuatu yang hak kepada mereka yang sepatutnya menerima hak tersebut. Sebab itulah saya katakan, lawatan saya ke Palestin mesti disifatkan sebagai lawatan kemanusian dan bukannya untuk campur tangan dalam hal ehwal dalaman mereka. “Selain dari mesej kemanusian, saya nyatakan kepada kepimpinan Palestin, bahawa mereka mesti bersatu antara Fatah dan Hamas kerana jika tidak, mereka tidak akan punyai masa depan.Saya beritahu pada Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyeh bahawa perpaduan antara Fatah dan Hamas mesti dilakukan. “Tetapi jika mereka tidak bersatu, segala-galanya akan berakhir dengan kehampaan. Ingatlah bahawa perpaduan itu amat penting dan merupakan tunjang pada segalanya. Dan ini juga merupakan satu perkara yang boleh kita ambil sebagai pengajaran untuk kita sebagai rakyat Malaysia bahawa perpaduan itu merupakan tonggak kepada segalanya,” ujarnya. -MediaUMNO

Selamat kembali wira negara...


keberanian dalam membawa misi besar melihat sendiri keperitan rakyat Palestine dengan memijak kaki di bumi Gaza adalah antara kejayaan diukir Perdana Menteri Najib Tun Razak

Kepulangan Perdana Menteri bersama isteri pagi tadi di kompleks Bunga Raya disambut dengan penuh kesyukuran lapisan rakyat walaupun ada pandangan sinis puak yang tidak senang dengan kejayaan tersebut.

Kehadiran YB Tun Mahathir yang turun serta menyambut kepulangan PM Najib juga membuktikan kesinambungan perjuangan untuk rakyat Palestine oleh rakyat Malaysia tidak ada noktahnya.

Tahniah buat PM, tahniah buat semua rakyat Malaysia!
- Posted using BlogPress from my iPad
DEWAN PEMUDA PAS BACUL- Wan Khairul

Kenyataan Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz yang masih mmpertahankan rakan dalam Pakatan Rakyat mengenai isu peggunaan Kalimah Allah jelas menampakkan sayap ini amat takut sehingga mnjadi bacul dlm mmperjuangkan agama islam. Kenyataan ini juga mggambarkan bahawa betapa DPP sanggup menggadai apa saja yang mereka selama ini perjuangkan hanya semata utk menjaga hati rakan dalam pakatan terutama dalam isu isu yang sepatutnya mereka mengepalai sebagai parti islam. Presiden Ombak,Wan Khairul Ihsan berkata, tindakan itu akan menyebabkan umat Islam akan lebih keliru, terutama ahli mereka sndiri bila Majlis syura brrtegas bahawa Kalimah Suci ALLAH itu hanya untuk org Islam sahaja. Sebaliknya Dewan Pemuda Pas Pusat menyatakan bahawa mereka menerima perbezaan pendapat kerana mengamalkan demokrasi. Tambah Wan Khairul, ini salah satu kenyataan Bacul dan Dayus yang terkeluar dari sebuah Sayap parti itu yang langsung tidak memikirkn kesan dan impak kepada kenyataan mereka. "Sepatutnya kita mengharapkan pendirian tegas dari Dewan Pemuda dalam isu kalimah Allah agar rakan rakan dalam pakatan tidak lagi mmpermainkan isu yg cukup snsitif dan banyak menimbulkan kekeliruan terutama kepada ahli mereka sendiri
"Ternyata sayap ini bukan lagi kumpulan pendesak dalam parti sebaliknya terlalu bermain politik sehingga saggup mempertahankn DAP dan PKR untuk terus rasa selesa dalam mengganggu gugat soal agama islam, tambah Wan Khairul lagi. Katanya, ini bukan isu ijtihadiyah setempat, ia soal pegangan dan aqidah umat islam khususnya di Malaysia. Sehubungan itu beliau mengesa kenyatan ini harus d tarik balik dan Nik Abduh harus melihat perjuangan asal pemimpin terdahulu dalam Pas kerana mereka seharusnya menjadi penghubung kepada pimpinan zaman bukan menjadi Hero kpd PKR dan DAP yang terang terang sudah brkali kali membicarakan soal agama islam tanpa ada rasa hormat dan sensitif kepada umat Islam. Kelaknatan DAP boleh bertambah kuat sekiranya ada manusia seperti Dewan Pemuda Pas ini "Rakyat boleh melihat kebenaran ini dan harus bijak dalam menilai hujah golongan yang memperjudikan agama hanya semata mata untuk nafsu bagi menakluki Putrajaya "Islam di letak di belakang kupiah dan Jubah digunakan untuk mengaburi mata dan hujah hujan dalam bahasa arab digunakan untuk mengaburi fikiran ahli mereka." tambah beliau lagi.

MIMPI NGERI ANWAR DI JOHOR...

Kunjungan Penasihat Umum PKR, Ecik Anwar Ibharim ke Johor malam tadi cukup untuk Ketua Pembangkang itu melupakan hasrat untuk merampas Johor daripada kerajaan BN dalam pilihnraya umum akan datang. Dengan kehadirian yang hanya dalam lingkungan 800 orang saja, bagi Program Jelajah Merdeka yang diadakan di Taman Daya, JB cukup untuk membuktikan parti pimpinan Chua Ju Ming di peringkat negeri itu tidak mampu untuk memberi impak besar dalam politik Johor. Malahan ketidak hadiran pemimpin utama Pas negeri juga sebagai bukti hanya memerlukan sokongan DAP dalam memcapai cita cita politik mereka. Isu penggunaan kalimah Allah antara yang mendorong Pas negeri kurang berminat untuk bersama sama dalam program PKR walaupun yang hadir itu bukanlah calang calang orng tetapi pemimpin yang sudah di tunjuk untuk menjadi Perdana Menteri dari kalangan gagasan Pakatan Rakyat.
Kegagalan Anwar mengemukakan isu baru dalam ceramahnya juga turut membuktikan mereka semakin penat mengisi agenda Jelajah Merdeka menjelang pilihanraya umum sekaligu menarik orang ramai walaupun ianya disertai oleh pemimpin utama parti.
Chua juga tidak banyak mengemukankan isu tempatan selain isu projek Pengerang tidak berjaya untuk menarik simpati rakyat negeri itu yang rata rata menyokong cadangan projek berkenaan. Dengan program dingin itu, hasrat PKR dan sekutunya untuk merombohkan kubu kuat UMNO itu sebagai satu mimpi ngeri dan omong omong kosong sahaja...