Ahad, 3 Mac 2013

NAJIB DAPAT PIMPIN NEGARA DENGAN BAIK- TUN M

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menjangka perdana menteri sekarang Datuk Seri Najib Razak dapat memimpin negara ini dengan baik jika Barisan Nasional menang pada pilihan raya umum akan datang. Katanya, bukan mudah untuk menstabilkan negara yang berbilang kaum kerana banyak cabaran perlu ditempuhi bukan sahaja oleh pemimpin tetapi juga rakyat.
“Ini negara berbilang bangsa, berbilang agama, bahasa dan budaya. Justeru kekayaan, pertumbuhan ekonomi, pembangunan dikongsi bersama, ini satu cabaran bagi pemimpin untuk menguruskan semua aspek pada masa yang sama, bagi memastikan kestabilan dan keamanan dalam negara.
“Contohnya, krisis di Eropah sekarang menjejaskan negara-negara Eropah dan Amerika Syarikat, banyak negara tidak bertumbuh (ekonominya) tetapi kita masih bertumbuh,” katanya ketika menyampaikan syarahan bertajuk ‘The Future of Malaysian Politics’ pada jamuan malam Alumni ICCAM, di sini semalam. Katanya kebanyakan penyokong pembangkang adalah generasi muda yang sentiasa mahu mencari perubahan dan pembangkang pula memanipulasi perkataan ‘perubahan’. “Memandangkan generasi muda sentiasa mahu perubahan, mudahlah bagi pembangkang mendapat sokongan mereka kerana apa yang mereka perlukan ialah sesuatu yang baharu. “Akan tetapi, kerap kali apabila berlaku perubahan, kita mungkin dapat yang lebih teruk,” katanya. Beliau berkata generasi muda kurang menghargai apa yang mereka miliki sekarang kerana mereka belum wujud ketika generasi lama berjuang untuk mendapatkan kemerdekaan daripada penjajah British. – Bernama

SIDANG AKHBAR TAN SRI MUSA HASSAN

puisi buat bangsaku
tika ini bangsaku
sedang menghirup nanah nanah kebencian
kerana kerakusan kuasa sedang menguasai diri
tidak lagi perhitungan kewarasan

tika ini bangsaku
mula menghitung janji janji palsu
sebagai ikatan erat bagi memiliki kuasa
tidak lagi keprihatinan warisan

tika ini bangsaku
sudah tidak mahu lagi meriba anak bangsa
yang sedang tangis mencari pembelaan
tidak ada simpati di hati

tika ini bangsaku
di tengelami kemewahan mendatang
yang sedang meragut kesopanan kita
tidak ada lgi kesetiaan diri

tika ini bangsaku
semakin pudar ditelan kegelapan malam
kerana sumbu semakin padam
cahaya itu semakin hilang

duhai anak bangsaku
bangunlan dari tidur kita
zaman ini semakin penghujung
tewaskan keegoan itu
lupakan janji janji perakus derhaka itu
ruang pembelaan masih punya waktu
sedar dari tidur kita
ayuhhhhhhhhh
bangunnnnn
jangan sampaiiiii bangsa kita
jadi bangkaiiiii !baha azuwan
sewaktu mata tidak mahu pejam
hati meninjau ke lahad datu
4 mac 2013.


- Posted using BlogPress from my iPad

SEMBOYAN EKSEKUTIF AKHIRNYA DIKELUARKAN!!

TERKINI!!! Semboyan/perintah eksekutif telah dikeluarkan bahawa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan mengambil alih sepenuhnya kekacauan di Sabah. Arahan yang dikeluarkan ialah ''HAPUSKAN MUSUH!!''..Ini bermakna perperangan telah tercetus. Semua musuh akan dibunuh. Tiada lagi belas kasihan kepada mereka. Semoga pejuang-pejuang kita berjaya. Selamat berjuang pejuang-pejuang semua!!

MUSA DESAK SIASAT DALANG

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mendesak pihak berkuasa menyiasat maklumat media antarabangsa yang mendakwa pembangkang terlibat dalam pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina. Menurutnya, pihak berkuasa harus menyiasat sama ada maklumat itu benar atau tidak kerana ia melibatkan isu keselamatan negara. “Pihak berkuasa perlu pastikan sama ada maklumat atau dakwaan itu benar atau tidak. Jika benar, mereka harus mengambil tindakan segera,” katanya. Sebelum ini, media Filipina dipetik melaporkan, perisikan negara itu mendapati individu dalam pembangkang sebagai dalang kepada isu di Lahad Datu.
Beliau juga menyelar kenyata
an beberapa ahli politik yang cuba memperlekehkan usaha pasukan keselamatan, kerana ia dilihat dapat mengeruhkan lagi keadaan.
“Sepatutnya semua orang bersatu padu untuk menentukan konflik itu dapat diselesaikan, bukan tuduh menuduh antara satu sama lain,” katanya pada sidang media bersama wakil 20 pertubuhan bukan kerajaan (NGO), di sini, semalam. Beliau berkata, kerjasama antara Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) adalah baik dan mampu menamatkan konflik di Lahad Datu. “Saya percaya beberapa pegawai yang terlibat dalam operasi itu cukup berpengalaman. Mereka boleh memberi pandangan untuk menangani masalah tersebut,” katanya.
Dalam pada itu, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Nor menasihatkan penduduk Sabah terutamanya yang tinggal di kawasan berlakunya insiden pecerobohan di Lahat Datu dan Semporna memberikan kerjasama kepada pihak polis bagi membantu pihak berkuasa membanteras dan menyelesaikan insiden pencerobohan kumpulan bersenjata dari Selatan Filipina.
Rahim berkata, antara bentuk kerjasama yang boleh diberikan termasuklah menyalurkan maklumat kepada polis jika mendapati mana-mana individu yang mencurigai berada di kawasan mereka. “Kemungkinan mereka ini menyerupai warga tempatan dan membolehkan mereka menyeludup masuk. Jadi penduduk tempatan harus berhati-hati dan sesiapa yang mereka syak, mesti segera lapor. “Penduduk tempatan harus tahu bahawa orang Sulu ini adalah keturunan lanun. Mereka kuat jadi perlu sangat berhati-hati. Kalau ada orang yang tidak dikenali, jangan mudah buka pintu atau beri makan dan minum,” katanya kepada Sinar Harian Online. Sementara itu, Rahim menambah, kerjasama ini penting bagi memastikan pihak penceroboh tidak akan mengambil kesempatan terhadap orang awam.

NUR JAZLAN KECAM TIAN CHUA

Kenyataan Naib Presiden PKR, Tian Chua yang menuduh Umno terlibat dalam konspirasi di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah sehingga melibatkan kematian pejuang negara, terus mendapat tentangan daripada pimpinan Barisan Nasional (BN). Meskipun Tian Chua cuba melakukan pusingan ‘U’ dengan mengatakan kenyataannya dimanipulasikan media kawalan Umno dalam portal media pembangkang, baru-baru ini, namun beliau terus dikecam hebat sekali gus disifatkan sebagai tidak memahami sensitiviti keluarga anggota yang terkorban. Ahli Parlimen Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, kenyataan pemimpin kanan PKR itu jelas tidak memahami perasaan keluarga anggota yang kehilangan nyawa ketika berjuang mempertahankan tanah air.
“Saya berharap rakyat faham dengan jelas bahawa pembangkang amat rakus dalam meraih kuasa sehingga sehingga tidak mempedulikan perasaan keluarga anggota yang terkorban. Rakyat perlu berhati-hati dengan mereka kerana pemimpin pakatan pembangkang akan membuat dakwaan tidak berasas dalam setiap apa yang berlaku.
“Nak meraih undi pembangkang akan cakap macam-macam untuk dapatkan simpati, sedangkan ia adalah perbuatan yang keji dan menjurus kepada kepentingan politik sahaja. Jika sekarang mereka boleh berkata sedemikian, cuba bayangkan apa yang berlaku jika mereka berjaya meraih kuasa? Nauzubillah,” katanya. Mengulas mengenai manifesto Pakatan Rakyat (PR), Nur Jazlan menyifatkan segala janji dibuat oleh pembangkang kepada rakyat bukanlah satu nikmat dan rakyat diharapkan tidak mudah terpedaya dengan apa yang dikatakan. “Apa yang dijanjikan dalam manifesto tidak akan dapat membangunkan dan meningkatkan hasil ekonomi negara seperti dilakukan oleh BN. NUR J “Pimpinan kerajaan di bawah BN berjaya melaksanakan pelbagai projek koridor ekonomi termasuklah di Iskandar Malaysia yang akhirnya memberi limpahan manfaat kepada rakyat termasuklah menerusi pemberian pelbagai bantuan yang dihulur,” katanya. Sambil merujuk kepada kegagalan kerajaan PR di Selangor menunaikan pelbagai janji untuk memberikan bantuan kepada rakyat di negeri itu, beliau yakin semua rakyat dapat melihat dengan jelas kegagalan pentadbiran pakatan pembangkang di beberapa negeri berbanding pemerintahan BN.

SIASAT PEMIMPIN PEMBANGKANG- PM

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan pihak berkuasa terutama pihak risikan menyiasat dakwaan bahawa ada pemimpin pembangkang terlibat dengan insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah. Katanya dakwaan itu suatu perkara yang serius tetapi dakwaan itu memerlukan bukti kukuh bagi mengenal pasti dalang di sebalik kejadian itu. Beliau juga hairan kenapa kumpulan itu datang ke Sabah ketika ini semasa negara sedang hampir untuk mengadakan pilihan raya umum sedangkan tuntutan Kesultanan Sulu ke atas Sabah sudah lama dibuat.
"Semua pihak kena siasat. Filipina, Presiden Aquino pun nak tahu apa sebenarnya. Perkara ini satu embarrassment (penghinaan) yang besar kepada kerajaan Filipina. "Mereka tak reda warga mereka terlibat dengan pencerobohan, mengganas, guna senjata dan bunuh orang kita," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Kampus Induk Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) di Pauh, dekat sini hari ini.
Perdana Menteri mengulas laporan media asing bahawa ada pemimpin pembangkang terlibat dengan insiden pencerobohan oleh kumpulan yang mendakwa Tentera Diraja Kesultanan Sulu itu. Philippine Daily Inquirer menggunakan artikel agensi berita Reuters yang memetik seorang pegawai tentera Filipina sebagai berkata penceroboh terbabit datang atas "jemputan" seorang ahli politik pembangkang Malaysia. Manila Times pula dilaporkan mendakwa bahawa pencerobohan secara mendadak itu adalah berkaitan dengan kempen pembangkang Malaysia untuk memberi autonomi kepada Sabah jika mereka menang. Najib berkata Presiden Benigno S.Aquino III juga mengarahkan agensi perisikannya untuk menyiasat dan mencari kebenaran di sebalik insiden itu. "Ia (dakwaan itu) perlu disokong dengan bukti. Gambar-gambar dan bukti berdasarkan keadaan. Kita perlu bukti kukuh untuk mengetahui siapa sebenarnya dalang disebaliknya. Seperti yang saya sebut, mengapa semua ini (berlaku) secara tiba-tiba. Masanya begitu dekat dengan pilihan raya," katanya. Katanya beliau merasakan kumpulan itu mempunyai perancangan besar untuk mengganggu gugat keamanan dan kestabilan di Sabah yang dikecapi selama ini.

TUN M GESA KERAJAAN BERTINDAK TEGAS

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat sudah tiba masanya kerajaan mengambil tindakan keras terhadap pihak penceroboh selepas insiden pertumpahan darah di Lahad Datu dan Semporna, Sabah. Beliau berkata walaupun kerajaan berhati-hati dalam menangani isu itu pada peringkat awal dan berharap ia dapat diselesaikan tanpa pertumpahan darah malangnya ia tidak dihargai oleh mereka sehingga sanggup membunuh anggota pasukan keselamatan negara.
"Sekarang ini saya fikir tidak ada jalan lain melainkan kerajaan melancarkan serangan balas supaya dapat dihapuskan sama sekali pasukan Sulu ini walaupun dengan (tindakan) ini ramai mereka terbunuh, tapi ini tidak dapat dielakkan kerana mereka yang menyerang Sabah, bukan kita yang menyerang mereka," katanya kepada pemberita selepas memberi ucapan pada Himpunan Rakyat Perak anjuran Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) di sini, hari ini.
Katanya tindakan keras yang diambil mungkin akan menyebabkan ramai daripada penceroboh itu mati serta anggota keselamatan negara akan menjadi mangsa. Pada pendapatnya, insiden yang berlaku itu tidak akan tamat begitu sahaja kerana pihak penceroboh boleh melakukan serangan-serangan hendap pada masa depan. Kerajaan diharap mengadakan persediaan awal menghadapi serangan berturut-turut pada masa akan datang, terutama keperluan terhadap pasukan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) untuk mengawal dan menyekat bot-bot yang datang dari kepulauan Tawi-Tawi yang mungkin membawa pasukan penceroboh atau menyeludup senjata, katanya.
"Perkara ini tidak boleh dipandang ringan walaupun pada mulanya kita ingat percubaan mereka itu untuk menawan Sabah sebagai percubaan yang sia-sia tetapi kita tahu mereka akan menjadi gerila dan akan melancarkan serangan pada masa depan," katanya.
Mengenai ada pihak yang mempertikai tindakan kerajaan yang memberi kuasa kepada pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk bertindak terlebih dahulu berbanding pasukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berhubung pencerobohan tersebut, Dr Mahathir berkata negara mempunyai dua bahagian keselamatan. "Kita bahagi keselamatan kepada dua bahagian iaitu yang datang dari luar yang biasanya tindakan diambil oleh tentera manakala yang berada di dalam negara adalah tanggungjawab polis. Pada mulanya kita tidak anggap pencerobohan itu sebagai serangan luar kerana mereka ini berada dalam wilayah kita," katanya. Bagaimanapun, apabila pencerobohan dan serangan kini jelas datang dari luar maka difahamkan pihak tentera diarahkan untuk mengambil bahagian dalam tanggungjawab itu, katanya. Mengenai dakwaan sesetengah pihak bahawa kerajaan dilihat ''berlembut'' dengan pihak penceroboh terbabit, beliau berkata sememangnya kerajaan tidak mahu mengambil tindakan sehingga membunuh kerana mereka juga mempunyai keluarga dan rakan sebagai warganegara di Sabah. "Sebab itu kita berhati-hati bertindak begitu pada awalnya, lagipun mereka ini orang Islam, kita orang Islam, kita tidak mahu tergesa-gesa, tetapi mereka tunjukkan niat jahat dengan menembak dua anggota polis kita. Sekarang ini peristiwa ini tidak boleh dianggap boleh diselesaikan dengan rundingan," katanya. Mengenai laporan media asing bahawa kedatangan penceroboh terbabit ke Lahad Datu adalah atas "jemputan" seorang ahli politik pembangkang, Dr Mahathir berkata ahli politik itu menjanjikan banyak perkara bagi Sabah termasuk memberikan kuasa autonomi jika pembangkang menang pilihan raya.-- BERNAMA

TIAN CHUA BURUKKAN KEADAAN- MUSA

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua hanya memburukkan lagi keadaan apabila mendakwa insiden berdarah di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara UMNO. Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, semua pihak sepatutnya bersatu padu bagi membantu menyelesaikan krisis pencerobohan oleh kumpulan yang mendakwa Tentera Diraja Kesultanan Sulu. Menurut beliau, ahli-ahli politik tidak sewajarnya saling menuduh antara satu sama lain ketika keselamatan negara tergugat.
"Kalau anda tuduh-menuduh antara satu sama lain, ini bermakna anda membuka ruang kepada musuh untuk masuk. "Dalam situasi wilayah negara dicerobohi, kita sebagai rakyat yang setia mesti membantu kerajaan," katanya dalam sidang akhbar di sini hari in
i. Yang turut hadir bekas Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abu Kassim Mohamad Nor. Tian Chua seperti dipetik dalam portal berita milik PKR, Keadilandaily.com kelmarin mendakwa kejadian yang menyebabkan kematian anggota-anggota pasukan keselamatan negara dan penceroboh dari Filipina itu hanya `sandiwara kerajaan UMNO untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah mewujudkan suasana tidak aman di Sabah. Musa menambah, tindakan beberapa ahli politik pembangkang termasuk Penasihat DAP, Lim Kit Siang mempertikaikan keupayaan pihak polis dalam menangani krisis tersebut boleh melemahkan semangat pasukan keselamatan negara. "Sekiranya Yang Berhormat Kit Siang hendak mengetuai satu pasukan yang menggunakan peluru getah, teruskan. Lepas itu kita tengok apa yang akan berlaku," katanya secara sinis. - UTUSAN

SEJARAH KESULTANAN SULU

Ya!!! Memang benar! Sejarah telah membuktikan Kesultanan Sulu pernah memerintah Sabah. Akan tetapi lelaki yang mendakwa dirinya sekarang adalah Sultan Sulu & Borneo Utara iaitu "Sultan" Jamalul Kiram terlupa sesuatu, "baginda" atau dia mungkin terlupa pada tahun 1878, datuknya sendiri telah mengadakan perjanjian dengan Syarikat Borneo Utara British (SBUB) dan akhirnya bersetuju untuk "menyewakan" negeri Sabah (Borneo Utara) kepada SBUB dan akhirnya menyerahkannya kepada British (Sebelum pembentukan Malaysia).
Yang menariknya, apakah yang Sultan Sulu lakukan ketika Sabah dijajah oleh Jepun? Jika benar "Baginda" mempunyai hak di Sabah, adakah "baginda" pernah menghantar "Tentera Diraja Sultan Sulu" untuk membebaskan Sabah? (Seperti yang berlaku di Lahad Datu sekarang) Jawapannya TIDAK!!! Malah sebelum Malaysia ditubuhkan pada 16 September 1963. Sultan Sulu ketika itu iaitu Sultan Muhammad Esmail E. Kiram I sendiri telah menyerahkan 'hak' pemerintahan baginda di Borneo Utara kepada Filipina yang ditadbir Presiden Macapagal pada 12 September 1962 untuk menghalang pembentukan Malaysia. Ini secara tidak langsung menunjukkan Sultan Sulu ketika itu "tidak serius" dan bersikap "lepas tangan" dan akhirnya pada 1989 kerajaan Filipina telah mengugurkan tuntutan mereka keatas Sabah demi memperbaiki hubungan Diplomatik dengan Malaysia.
Malah sehingga sekarang, Kerajaan Malaysia tetap & masih membayar Rm5300 kepada Sultan Sulu sebagai wang saguhati, tetapi "baginda" mendakwa wang saguhati tersebut tidak cukup kerana "baginda" berhak mendapat 50% wang hasil ekonomi Sabah. Mungkin "Baginda" belum sedar yang penduduk Sabah sekarang tidak pernah mengiktiraf "baginda" sebagai Sultan Borneo Utara lagi kerana Sabah sekarang adalah milik penduduk Sabah dan bukannya milik kesultanan Sulu lagi. Dan perkara yang paling menjadi persoalan sekarang adalah, MENGAPA BARU SEKARANG "BAGINDA" YANG SUDAH BERUMUR 70 TAHUN BARU TERHEGEH2 HENDAK MENUNTUT KEMBALI "HAK" KEATAS SABAH??? MENGAPA "BAGINDA" TIDAK MELAKUKANNYA AWAL2?? MENGAPA "BAGINDA" MEMILIH WAKTU SEKARANG? KENAPA??? FIKIR2KAN & RENUNG2KANLAH