Selasa, 18 Februari 2014

Khairy dedah perangai buruk Pengerusi Hindraf P WaythaMoortyh...

Selepas umum letak jawatan sebagai timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri minggu lalu, P. Waytha Moorthy yang juga Pengerusi Hindraf sudah memulakan serangan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak. Beliau mengadakan sidang media ringkas pada Selasa semata-mata meminta Najib meletakkan jawatan sebagai perdana menteri atas alasan gagal menunaikan janjinya kepada masyarakat India yang miskin. “Beliau sudah hilang kuasa moral untuk memimpin negara,” kata Waytha Moorthy yang kemudian meninggalkan P Waytha Moorthy umum lepaskan semua jawatan dalam kerajaan berkuatkuasa Isnin Waytha Moorthy salahkan Najib sidang media tanpa melayan sebarang soalan daripada pemberita dan bercakap berdasarkan kenyataan yang disediakan. KJ Tweet ttg WyathamoorthyWaytha Moorthy menuduh Najib menipu rakyat Malaysia apabila mengatakan “Saya tidak berbincang dengannya mengenai peletakan jawatan.”. Timbalan Pengerusi Hindraf, V Sambulingam memberitahu pemberita, satu lagi sidang media akan diadakan pada Sabtu di mana Waytha Moorthy akan menjawab soalan pemberita. Bagaimanapun, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin Abu Bakar menerusi laman Twitternya, mengecam kenyataan pemimpin Hindraf itu yang tidak sepatutnya menyalahkan Perdana Menteri kerana kegagalan beliau membawa perubahan terhadap masyarakat India. Katanya, semua keputusan dalam Kabinet dibuat secara konsensus tetapi Waytha Moorthy menuntut untuk bekerja bersendirian. Ketua Pemuda UMNO itu mendedahkan bekas timbalan menteri itu mahu semua peruntukan kerajaan berkaitan masyarakat India diletakkan di bawah bidang kuasanya. “Wytha Moorth mahu kawalan penuh ke atas wang peruntukkan dan membelakangkan semua kementerian dan agensi berkaitan. Bila hasrat tidak dipenuhi, beliau letak jawatan dan salahkan Perdana Menteri,” ujarnya. Khairy berkata, beliau mengenali pemimpin Hindraf itu dan enggan mendedahkan perkara ini namun beliau tiada pilihan apabila Wytha Moorthy menyalahkan Najib. Beliau menjelaskan, banyak perkara dibangkitkan pemimpin Hindraf itu kepada Perdana Menteri sudah diselesaikan. Dalam pada itu, ada pula pihak berpendapat, tindakan Wyha Moorthy itu kemungkinan berkait dengan kes abangnya Uthayakumar yang kekal dijatuhi hukuman penjara dua tahun enam bulan kerana kesalahan mengeluarkan kenyataan berbaur hasutan pada 11 Disember 2007. Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Selasa mengekalkan keputusan hukuman Mahkamah Sesyen dan menolak rayuan Uthayakumar.-bnbbc.my

Sultan Selangor larang kerabat campurtangan PRK DUN Kajang

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah melarang semua kerabat Diraja Selangor daripada campur tangan, melibatkan diri atau membiarkan mana-mana pihak menggunakan kedudukan mereka untuk kepentingan mana-mana parti politik dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang. Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor, Datuk Muhamad Munir Bani berkata baginda juga berharap semua parti dan ahli politik tidak mengaitkan pihak istana dalam kempen pilihan raya kecil itu. “Titah larangan ini dikeluarkan berikutan terdapatnya laporan akhbar sama ada di media cetak atau media elektronik beserta gambar pemimpin parti tertentu bersama dengan ahli Kerabat Diraja Selangor dengan komen yang mempamerkan kononnya penglibatan ahli Kerabat Diraja Selangor dalam kempen pilihan raya berkenaan. “Titah ini dikeluarkan bagi mengelakkan sebarang persepsi negatif rakyat mengenai penglibatan pihak istana dalam arena politik yang seharusnya tidak berlaku dan perlu dielakkan,” katanya dalam satu kenyataan di sini Selasa. Muhamad Munir berkata baginda sultan turut menegaskan bahawa pihak istana akan kekal sebagai satu institusi bebas yang tidak condong kepada mana-mana parti politik dan hanya berlandaskan kepada peruntukan undang-undang serta kuasa yang termaktub di bawah Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 dan undang-undang yang berkaitan. Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 11 Mac untuk penamaan calon dan pengundian pada 23 Mac bagi pilihan raya kecil itu. Kerusi DUN Kajang kosong selepas penyandangnya Lee Chin Cheh daripada PKR meletak jawatan pada 27 Jan lepas.

Tidak adil P Waythamoorthy menyalahkan salahkan PM...

Ketua Pemuda Umno Malaysia Khairy Jamaluddin berkata adalah tidak adil bagi P Waythamoorthy menyalahkan Datuk Seri Najib Tun Razak kerana kegagalan bekas senator dan timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu melaksanakan perubahan. Menteri Belia dan Sukan itu dalam tulisan di twitternya berkata Waythamoorthy tidak bertindak sebagai peserta pasukan dan tidak melaksanakan apa yang diperjuangkannya. Beliau berkata Waythamoorthy mendesak supaya semua bajet kerajaan untuk masyarakat India diletakkan di bawah budi bicaranya kerana beliau mahu mengawal wang, dengan mengetepikan agensi dan kementerian. “Bila beliau tidak mendapat ini, beliau berhenti dan menyalahkan Perdana Menteri,” kata Khairy. Beliau berkata bila Waythamoorthy membawa hal-hal tertentu ke perhatian Najib, segalanya diselesaikan. Khairy berkata sekalipun ketiadaan Waythamoorthy, kerajaan tetap komited memajukan masyarakat India dan menyelesaikan isu seperti pendidikan dan kemiskinan. Minggu lepas, Waythamoorthy melepaskan semua jawatannya, dengan mendakwa kerajaan tidak melakukan perubahan sosio-ekonomi untuk membantu masyarakat miskin India.